Wegwijzer Vastgoed voor asielopvang2017-12-19T10:38:55+02:00

Project Description

Onze klant COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) stond afgelopen jaar voor een grote opgave: het bieden van passende opvang aan een grote stroom asielzoekers. Om hiervoor geschikte locaties te vinden ging het COA in gesprek met gemeentes. Voor het COA ontwikkelde Uit de Kunst! een Wegwijzer Vastgoed voor asielopvang.

De primaire doelgroep is gemeentebestuurders die een locatie voor opvang van asielzoekers willen aanbieden aan COA. Een secundaire doelgroep is vastgoedeigenaren. Het doel van de wegwijzer is ter inspiratie voor gemeenten bij het aanbieden van een geschikte locatie en als ondersteuning tijdens de dialoog tussen COA en de gemeente.

In de Wegwijzer en in het gesprek draait het om de vraag: “Wat kunt u als gemeentebestuur doen om succesvolle vluchtelingenopvang in uw gemeente te realiseren?” Er is weliswaar een aantal harde criteria waaraan een gebouw of terrein moet voldoen om geschikt te zijn voor opvang maar de gemeente kan in veel gevallen zelf de voorwaarden scheppen en drempels wegnemen.

1. Hierdoor wordt de gemeente in een oplossingsgerichte “doe modus” gebracht.

2. En worden schijnaanbiedingen voorkomen, van gemeenten die er eigenlijk helemaal geen zin hebben en om die reden alleen maar kansloze locaties aanbieden.

Uit de Kunst! heeft met het ontwikkelen van de Wegwijzer ertoe bijgedragen om tijdverspillende discussies met onwelwillende gemeentes te voorkomen en om te focussen op een positieve en oplossingsgerichte dialoog.

Uit de Kunst! gaf de Wegwijzer de vorm van een ‘menukaart’. De kaart bevat aan de binnenzijde allerlei voorbeelden (zoals gerechten op een menukaart) van mogelijkheden voor opvang, van een oude kazerne tot een leegstaand schoolgebouw. Bij elke soort locatie staat een uitleg over de mate van geschiktheid en wat er nodig is om de locatie geschikt te maken. De buitenzijde van de menukaart bevat informatie over de processtappen in de realisatie. In de menukaart zit een inlegvel (dagmenu) met inspirerende verhalen over locaties die door een goede samenwerking tussen gemeente en het COA succesvol zijn gerealiseerd. Door middel van corresponderende kleuren is een visuele koppeling gemaakt tussen de verschillende locatietypen en bijbehorende voorbeeldverhalen. Uit de Kunst! maakte van de menukaart een printklare template, die door het COA zelf kan worden aangepast met treffende voorbeelden in tekst en foto’s en geprint.